Cate ceva din istoria interesanta a pilotelor de pat

Desi am crede ca pilota pentru pat cu puf de gasca este o invetie moderna, aceasta este mult mai veche decat ne-am putea inchipui. Prima data cand s-a folosit pilota umpluta cu puf de gasca a fost pe la 1749. Pe atunci se suprapuneau paturi umplute cu diverse pene pentru un confort termic sporit.  Puful de gasca avea sa se impuna pentru ca era mai calduraos si mai moale, mai pufos, luand incet, incet locul pufului de rata. Pilotele din acele vremuri erau racoroase pe timp de vara si foarte calduroase pe timp de iarna, la fel cum sunt si cele de astazi.

Aceste pilote de pat rezistau foarte bine la folosire intensa, aratau si foarte bine si puteau fi intretinute usor. Desi erau cam scumpe si erau privite ca lucruri de lux, noile tipuri de pilote de pat cu puf de gasca ajungeau sa fie apreciate la nivel local si national pe masura ce apareau, mai bine zis erau preluate, in diverse locuri din lume. Puful de gasca era preferat, desi costa destul de mult, pentru ca izola foarte bine, ofera temperatura optima in timpul somnului, era material usor si confortabil.

Dupa 1930 in America au inceput sa apara si pilote si saci de dormit cu puf de gasca, toate gospodariile aveau pe atunci pilote de pat cu aceasta umplutura, chiar armata americana folosea sacii si pilotele, ceea ce a determinat o cerere foarte mare in timp. Insa termenul modern de „pilota” a fost popularizat in 1970 de Ikea, care oferea la un moment dat pilote de pat cu puf si pene de gasca. Pilotele moderne se spalau rapid si rezistau mai bine si datorita fetelor care se puteau scoate si spala ori de cate ori era nevoie.

Acum pilotele sunt si mai subtiri, sunt si pentru toate cele patru anotimpuri, au mai multe straturi care se pot scoate si adauga in functie de ce grosime vrem sa aiba pilota si cat de cald vrem sa tina. Cu toate ca a pornit ca un produs de lux, destinat doar celor cu multi bani, astazi oricine isi poate permite asa ceva, asta si pentru ca producatorii au mai combinat puful cu penele pentru a face pretul ceva mai accesibil.

FacebookGoogle+Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *