Chimioterapia poate ameliora simptomele asociate cancerului daca este recomandata la timp

Bolnavii de cancer in stare avansata au cateva modalitati in care pot sa isi prelungeasca viata si sa mai amelioreze din simptome: chimioterapia si radioterapia, la care se adauga medicamentatie specifica moderna si eventuale operatii. Chimioterapia se foloseste de medicamente diverse pentru distrugerea celulelor canceroase, celulele isi incetinsc cresterea sau se opresc din crestere si cancerul e tinut pe loc. In urma unui astfel de tratament cu chimioterapie celulele canceroase nu vor mai aparea probabil dupa interventia chirurgicala, cancerul nu se va mai raspandi si la alte organe, tumorile se vor micsora in dimensiune.

Un pacient care face chimioterapie va primi medicamentele pe cale intravenoasa, prin injectare, prevenindu-se astfel evolutia necontrolata a cancerului. Cele mai utilizate substante din acest tip de tratament sunt imunomodulatoarele, un fel de radar imbunatatit pentru sistemul imunitar, care e ajutat sa recunoasca rapid celule canceroase si sa le distruga, fara a face rau altor tesuturi din jur. La aceste substante se adauga si agentii alchilanti, corticosteroizii si antibioticele specifice. Chimioterapia are sanse mari de succes in cazul unui cancer de sange, unui cancer de vezica sau colorectal, esofagian, pulmonar, gastric, de prostata, cervical. E important de stiut ca medicamentatia se poate administra si acasa sau intr-un cabinet, in spital, pacientul inghite pastile, primeste substantele intravenos. In functie de tipul de cancer si de evolutia sa tratamentele pot dura cateva saptamani sau luni, medicul este singurul care va decide in urma analizelor amanuntite ce fel de tratament va primi bolnavul.

Chimioterapia are rezultate bune in majoritatea cazurilor in care e aplicata, poate prelungi viata bolnavilor cu ani sau luni, are si efecte secundare destul de neplacute, e adevarat, dar suportabile odata ce te obisnuiesti cu respectivele substante injectate. In prezent sunt peste 100 de substante folosite in chimioterapia moderna si anual se descopera altele si altele, astfel ca in viitor s-ar putea ca eficienta sa fie si mai mare pentru pacientii cu forme avansate de cancer.

FacebookGoogle+Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *