Exista educatie prin bataie?

image-20160511-18128-mjg330Am fost socata sa vad, pe cateva grupuri de mamici, ca in anul 2017, inca exista mame, care cred ca au dreptul sa pedepseasca prin bataie. Bine, ca sa nu exagerez, nu o numeau chiar “bataie”, ii spuneau mai delicat: “i-am tras o urecheala”, “l-am zgaltait”, “m-am bagat putin in parul lui”…

Convinsi ca o “chelfaneala” de genul asta e o buna modalitate de educatie, parintii respectivi nu isi faceau nicio problema legat de efectele pe care palmele le lasa in mintea copiilor. Mai mult decat atat, oamenii vorbeau la rece pe grupul respectiv despre cat de normal e asa ceva si cat de ipocriti sunt cei care spun ca nu isi lovesc niciodata copilul, pe ideea ca daca nu ii dai din cand in cand cate o palma “ti se urca in cap” si “nu te mai intelegi cu el”.

Buuun. ! Deci nici macar nu e vorba despre o greseala, in care parintele nervos isi pierde controlul si isi loveste copilul fara sa realizeze ce face. Ei bine, nu, este vorba despre o reflectie la rece si despre convingerea ca palma are valente educative. Si evident toti isi amintesc de propria copilarie in care “ce, pe mine nu ma batea mama sau tata?! Si uite ca n-am murit si nici vreo trauma nu am” sau “cine stie cum ajungeam daca nu imi mai trageau cate o bataie din cand in cand ?!”.

Intrebarea mea e cat de mult educam un copil prin pedepse corporale? Sigur ca e usor sa ne varsam noi nervii si sa ii dam cate o palma la fund sau sa ii lungim urechile. Insa… exista vreun copil care intelege ceva dintr-o asfel de pedeapsa? Exista vreun copil care se educa si intelege cum trebuie sa se poarte dupa ce l-am tras de urechi sau i-am inrosit fundul cu cureaua?!

Eu cred ca exista doar copii speriati de teroarea batailor si care, probabil (spun probabil, pentru ca nici macar asta nu este sigur) nu vor mai face o greseala sau alta, ca sa nu pateasca acelasi lucru din nou. Exista copii umiliti, care asa adancesc prapastia de comunicare dintre ei si parinti. Asta ne dorim de la copiii nostri? Sa le fie frica de noi?

Daca ma intrebati pe mine, niciun gest violent nu reuseste sa determine un comportament pozitiv. Mai mult, niciun copil agresat verbal sau fizic nu va raspunde cu un comportament normal. Fie va inmagazina in propria minte ca asa trebuie sa te comporti ca sa obtii ceea ce vrei, fie va fi extraordinar de umilit si deceptionat de cei care ar trebui sa ii ofere iubire neconditionata si se va izola de ei.

Copiii, chiar si cei mai neascultatori sau care ne obosesc zilnic cu un comportamt hiperactiv, nu se educa prin violenta, ci prin comunicare, dialog, rabdare si mai ales prin iubire. Sigur ca asta necesita si timp, iar astazi nu toti avem timp sa petrecem cu cei mici si sa le oferim atentie caldura, rabdare, intelegere si incredere. Insa, ei merita!

FacebookGoogle+Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *