Pastila de a doua zi, salvarea pentru situatiile in care s-au intamplat „accidente” in timpul sexului

Cea mai buna metoda de protectie in timpul actului sexual este prezervativul. Desi sunt foarte ieftine si populare in randul tinerilor, multi se feresc sa le foloseasca in timpul relatiilor intime, motivand ca placerea nu mai e aceeasi, scade sensibilitatea la nivel organelor sexuale. Asa se ajunge la accidente nedorite si la instalarea unei sarcini care aduce doar probleme pentru fete.

O sarcina apare in momentul in care avem sex neprotejat sau protejat, dar cu o protectie care nu a fost perfecta-a alunecat prezervativul, s-a rupt dupa ejaculare, inainte, nu s-au luat contraceptivele obisnuite la timp. In cele sase zile cat dureaza implantarea ovulului fecundat in uter se poate actiona pentru a preveni o sarcina nedorita. Pastila de a doua zi sau contraceptivele secundare, de urgenta pot oferi siguranta unei sarcini care nu va mai aparea, asta daca este luata la timp, in primele 24 de ore dupa actual sexual finalizat. Imediat dupa ce a fost administrata pilula de a doua zi vor aparea modificari la nivelul endometrului, ovulul fecundat de spermatozoid nu va avea cum sa se fixeze in uter pentru dezvoltare ulterioara. Cu pilula de a doua zi orice fata este sigura ca nu va avea sarcini nedorite, rata de succes este de pana la 98-99%, daca se administreaza in cel mult 24 de ore. Daca ajungem la 72 de ore rata de succes scade la jumatate.

Cu toate ca este eficienta, pastila nu trebuie luata mereu pentru ca poate duce la dereglari ale menstruatiei si la probleme hormonale, metodele clasice de protectie in timpul actului sexual fiind de preferat. De exemplu, femeia poate sa isi puna sterilet, cu eliberare de cupru, poate sa ia antiprogestative, diverse preparate hormonale. In perioada fertila riscul de sarcina este redus cu pana la 75% prin folosirea unor metode de protectie mecanice sau chimice sau, doar in situatii de urgenta, a pastilei de a doua zi.

FacebookGoogle+Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *