Peretii de diafragma

Peretii de diafragma sunt construiti utilizand santuri inguste excavate in pamant si sprijinite de un fluid conceput special (in general noroi bentonitic) pana cand noroiul este inlocuit de un material permanent.

In general, peretii diafragma – cunoscuti si sub denumirea de pereti mulati – sunt construiti din beton armat, desi exista de asemenea si pereti de diafragma construiti din beton fara armatura.

Peretii de diafragma au in general grosimi mergand de la 500 mm la 1500 mm si pot fi utilizati si la adancimi de peste 50 de metri.

Peretii de diafragma sunt adesea utilizati in zone aglomerate sau in locuri in care adancimea de excavare este foarte mare si care ar necesita altfel excavarea unor volume de sol mult mai mari, astfel incat pantele sa aiba o stabilitate mult mai mare. Sunt foarte potriviti pentru subsoluri adanci, pentru statii de mijloace de transport in comun underground (metroul urban in primul rand), pentru tuneluri, pentru statii de pompare, dar si pentru multe alte lucrari din aceasta arie.

Peretii de diafragma pot fi instalati in apropierea unor structuri existente si la inaltimi restrictive.

Excavarea se face in general cu cupe operate prin cablu sau hidraulic, cu exceptia situatiilor in care este necesara penetrarea in roca dura.

Peretii mulati sunt o tehnica ce a evoluat in ultimii ani pana la a deveni un standard in materie de realizare a fundatiilor speciale, prin care se realizeaza un perete continuu dintr-o serie de panouri rectangulare suprapuse. Datorita diferitelor tehnici de constructie disponibile astazi, peretii mulati pot fi construiti in present in diferite tipuri de soluri, chiar si in sol foarte dur si in piatra, desi cu mai mare dificultate si cu metode specific.

Avantajele principale ale acestei tehnici provin tocmai din faptul ca poate fi aplicata in tipuri foarte diferite de sol, inclusiv piatra. Un al doilea avantaj este faptul ca vorbim despre o tehnica fara vibrare, iar al treilea avantaj este posibilitatea de a lucra cu pereti mulati la adancimi foarte mari, de peste 100 de metri.

FacebookGoogle+Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *