Studii interesante care s-ar putea sa ne schimbe optica asupra lucrurilor deja cunoscute

Drogurile nu dau dependenta. Prin 1979 un cercetator a condus o serie de teste prin care a incercat sa demonstreze ca drogurile nu dau dependenta si ca mediul este cel care duce la dependenta. Studiul sau a presupus urmarirea unor sobolani care stateau in custi si puteau socializa intr-o cusca, fiind izolati in cealalta. Toti sobolanii au primit morfina cu apa. Sobolanii care socializau consumau mai putina morfina decat cei care erau tinuti doar in izolare. Dependenta de droguri era data asadar de singuratate si de mediul in care sta individul.

Sponsorii studiului au incetat sa ii mai dea bani dupa ce a anuntat rezultatele, nici publicarea studiului nu a fost usoara. Unul dintre instrumentele care masura cantitatea de morfina ingerata era defect, deci rezultatele erau neconcludente. Alt studiu facut pe baza acestuia a dus la rezultate diferite. Uneori sobolanii din cusca de izolare au baut mai multa apa cu morfina. Alteori sobolanii care socializau consumau mai mult.
Bauturile dietetice sunt mai sanatoase decat apa. Indulcitorii din bauturile dietetice sau lipsa lor duc la o greutate corporala in limite normale, fara excese, si un boost de energie comparabil cu cel dat de un pahar de apa. Sucurile dietetice nu duc la obezitate si sunt mai sanatoase, cel putin asa ne spune studiul universitatii din Bristol. Studiul a fost contestat din doua motive serioase. O data era sponsorizat de companii care aveau astfel de produse de vandut, multe persoane din conducerea uneia dintre institutiile sponsorizatoare faceau parte din marile companii producatoare de bauturi racoritoare.

Foarte multe corporatii aveau practic oameni acolo, multi dintre cei care lucrasera la studiu primisera 750 euro fiecare. Al doilea motiv pentru care a fost contestat studiul tine de primirea a peste 5.500 de documente pentru cercetare, dar doar trei legate de consumul de suc si pierderea in greutate. Unul dintre ele era sponsorizat de o companie cu interes direct, celelalte doua nu gasisera nicio legatura intre subiectele de analizat.

FacebookGoogle+Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *